Donnerstag , Januar 23 2025
defa

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی-برلین
شماره ۴۵۱ – ۱۱ آذر ماه ۹۸

تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

نگاهی به شرایط دانشگاه‌های دولتی در شانزده ایالت آلمان

آلمان سال‌ها است که به دلیل کیفیت بالای آموزش و موقعیت‌های فراوان تحصیلی و پژوهشی، به یکی از محبوب‌ترین مقاصد برای دانشجویان و پژوهشگران جهان بدل شده است. براساس آماری که سایت اونی اسیست منتشر کرده است، سالانه در حدود ۳۰۰ هزار داوطلب از ۱۸۰ کشور جهان از طریق این موسسه برای تحصیل در  آلمان اقدام می‌کنند. در این گزارش تلاس کرده‌ایم تا دانشگاه‌های دولتی آلمان در ایالت‌های مختلف را معرفی کنیم و شرایط آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم.

برلین

برلین برای بسیاری از دانشجویان جهان، یکی از جذاب‌ترین مقاصد تحصیلی دنیا به شمار می‌آید. شهری با مهاجران بسیار، سیستم آموزشی قوی و هزینه‌های مناسب زندگی و تحصیل که بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران را به سوی خود می‌کشاند. شاید به همین دلیل است که مراکز آموزشی برلین، مانند دانشگاه هومبولت، سال‌ها محل تحصیل بسیاری از بزرگان و اندیشمندان آلمانی بوده‌ است. هگل، فردریش شلینگ، کارل مارکس، فریدریش انگلس، آلبرت اَینشتین و ماکس پلانک از جمله کسانی هستند که در دانشگاه هومبولت به تحصیل پرداخته‌اند. این دانشگاه در حال‌حاضر نیز به عنوان محیطی ایده‌آل برای تحصیل و پژوهش شناخته می‌شود. از دیگر دانشگاه‌های شناخته‌شده این ایالت می‌توان به دانشگاه آزاد برلین اشاره کرد. این دانشگاه به دلیل تحقیقاتی که در زمینه‌های علوم انسانی، علوم اجتماعی و علوم طبیعی انجام می‌دهد، شهرتی جهانی دارد. علاوه بر این، بورسیه و کمک‌هزینه‌های تحصیلی این دانشگاه موجب شده تا به یکی از مقاصد محبوب دانشجویان در سرار دنیا بدل شود. یکی دیگر از مراکز آموزشی معتبر برلین، دانشگاه فنی این شهر است. این دانشگاه در طول سال‌های متمادی توانسته است، افراد باسواد و نخبه‌ای را به جوامع علمی آلمان معرفی کند. این را هم بد نیست بدانید که دانشجویان دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی برلین در تمامی مقاطع از پرداخت شهریه‌ معاف هستند و تنها هزینه استفاده از خدمات اجتماعی و دانشجویی را می‌پردازند.

براندنبورگ

ایالت براندنبورگ مرکز صنایع فلزسازی، شیمی و فناوری هوایی آلمان است. در حال‌حاضر، بیش از ۲۵۰ مؤسسه پژوهشی، از جمله موسسات مهم تحقیقاتی ماکس پلانک و فراونهوفر در براندنبورگ فعالیت دارند. علاوه بر این، دانشگاه فنی براندنبورگ یکی از دانشگاه‌های معتبر آلمان است و پردیس‌هایی در کوتبوس و زنفتنبرگ دارد. این دانشگاه در رشته‌های مهندسی مکانیک، عمران، معماری و همچنین فناوری‌ انرژی شناخته شده است. علاوه بر این، دانشکده محیط‌زیست این دانشگاه، فعالیت‌های زیادی در حوزه محیط‌زیست انجام می‌دهد. از دیگر مراکز علمی مهم در ایالت براندنبورگ، می‌توان به دانشگاه پوتسدام اشاره کرد. این دانشگاه یکی از مراکز آموزشی و پژوهشی معتبر در آلمان و اروپا به شمار می‌رود. دانشجویان در ایالت براندنبورگ از پرداخت شهریه‌ معاف هستند. با این وجود، هر دانشجو موظف است که مبلغی را برای هزینه‌های اداری بپردازند.

بادن‌وورتمبرگ

ایالت بادن‌وورتمبرگ در میان دانشجویان خارجی، بسیار محبوب است. کارخانه‌های خودروسازی مرسدس بنز، پورشه و کارخانه تولید لوازم الکتریکی بوش در پایتخت این ایالت یعنی اشتوتگارت مستقر هستند و بسیاری از دانشجویان به امید کار در این کارخانه‌ها، اشتوتگارت را برای تحصیل انتخاب می‌کنند. علاوه بر این، دانشگاه اشتوتگارت، یکی از دانشگاه‌های برتر در زمینه تکنولوژی در آلمان است. این دانشگاه در زمینه‌های مکانیک، صنعت و مهندسی برق شهرت بسیاری دارد. همچنین مانهایم یکی دیگر از شهرهای ایالت بادن‌‌وورتمبرگ، میزبان کارخانجات و صنایع مختلف خودروسازی، شیمیایی، دارویی و الکترونیک است. در این شهر دانشگاه مانهیم قرار دارد که یکی از موسسات تحقیقاتی در آلمان محسوب می‌شود. دانشگاه مانهایم در رشته‌های علوم انسانی، علوم اقتصاد، حقوق، علوم اجتماعی، ریاضیات و انفورماتیک مشهور است. یکی دیگر از مراکز آموزشی مهم ایالت بادن‌وورتمبرگ، دانشگاه هایدلبرگ است. دانشکده پزشکی هایدلبرگ از بهترین دانشکده‌های پزشکی اروپا و دنیا به حساب می‌آید. همچنین در سال‌های اخیر، این دانشگاه در بسیاری از رشته‌ها، رتبه‌ای برابر و حتی بالاتر از دانشگاه آکسفورد و دیگر دانشگاه‌های مطرح دنیا کسب کرده است. از دیگر دانشگاه‌های مهم در ایالت بادن‌وورتمبرگ می‌توان به دانشگاه کونستانست اشاره کرد. این دانشگاه که بسیاری به آن لقب ” هاروارد کوچک ” می‌دهند، با بیش از ۷۰ دانشگاه در جهان همکاری علمی دارد. یکی دیگر از دانشگاه‌های شناخته‌شده در بادن‌وورتمبرگ، دانشگاه اولم است. این دانشگاه در ۱۹۶۷ میلادی بنیان‌گذاری شده است و دارای رشته‌هایی در زمینه‌های علوم طبیعی، پزشکی، علوم مهندسی، ریاضیات، اقتصاد و علوم رایانه است. جالب است بدانید که دانشجویان غیراروپایی در ایالت بادن‌وورتمبرگ باید هر ترم ۱۵۰۰ یورو شهریه بپردازند. همچنین متقاضیان در صورتی که پس از فارغ‌التحصیلی، قصد تحصیل در رشته دیگری را داشته باشند، باید برای هر ترم ۶۵۰ یورو شهریه پرداخت کنند.

بایرن

بایرن، جنوبی‌ترین ایالت در کشور آلمان است و پایتخت آن یعنی مونیخ یکی از محبوب‌ترین مقاصد برای دانشجویان خارجی محسوب می‌شود. دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیانز در قلب مونیخ، یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های جهان است. تاکنون بسیاری از اساتید و فارغ‌التحصیلان این دانشگاه در رشته‌های پزشکی، فیزیک و شیمی موفق به کسب جوایز نوبل شده‌اند. از دیگر مراکز آموزشی مهم این شهر می‌توان به دانشگاه فنی مونیخ اشاره کرد. این دانشگاه یکی از بزرگترین و برجسته‌ترین موسسات فناوری آلمان به شمار می‌آید. شهر نورنبرگ نیز با وجود دو دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ و دانشگاه صنعتی نورنبرگ از لحاظ علمی، جایگاه ویژه‌ای دارد. بد نیست بدانید که در این شهر، مسلمانان زیادی سکونت دارند که بیشتر از کشورهای ترکیه، بوسنی و عراق به این شهر مهاجرت کرده‌اند. وقتی صحبت از دانشگاه‌های بایرن در میان باشد، نمی‌توان نام دانشگاه وورتسبورگ را از قلم انداخت. دانشگاه ژولیوس ماکسیمیلیانس وورتسبورگ یا به عبارت ساده‌تر دانشگاه وورتسبورگ یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های کشور آلمان است. ویلهلم رونتگن، کاشف پرتو ایکس و همچنین شیمیدان‌های بزرگی نظیر آرنیوس، جودی فیشر، بوخنر و نرنست در این دانشگاه تحصیل کرده‌اند. همچنین دانشگاه‌های بایرویت و رگسنبورگ از مراکز مهم علمی و تحقیقاتی در ایالت بایرن محسوب می‌شوند. در بایرن، دانشجویان هیچ شهریه‌ای پرداخت نمی‌کنند. البته برخی رشته‌ها از این قاعده مستثنی هستند. به طور مثال، برخی از رشته‌های اقتصادی و دانشگاه‌های علوم کاربردی، برای مقاطع لیسانس در هر ترم، هزار یورو تا ۲۵۰۰ هزار یورو دریافت می‌کنند و این رقم در مقطع کارشناسی ارشد بیشتر هم می‌شود.

برمن

ایالت برمن برای بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران با نام دانشگاه برمن گره خورده است. این دانشگاه در رشته‌های مهندسی، علوم انسانی، علوم اجتماعی و علوم طبیعی شهرتی جهانی دارد. همچنین دانشگاه برمن با بیش از ۶۰۰ دانشگاه و ۴۰۰ شرکت تبلیغاتی در جهان همکار می‌کند. دانشگاه یاکوب از دیگر مراکز آموزشی برمن است که هر ساله دانشجویان زیادی را از سراسر جهان به خود جلب می کند. دانشجویان در ایالت برمن تا ۱۴ ترم تحصیلی از پرداخت شهریه موافق هستند، اما در ترم پانزدهم آنها مجبور به پرداخت شهریه خواهند بود. همچنین دانشجویان دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی دولتی در این ایالت باید برای خدمات اداری به دانشگاه هزینه بپردازند.

تورینگن

ایالت تورینگن با وجود دانشگاه‌های ارفورت، ینا، دانشگاه صنعتی ایلمناو  و دانشگاه باوهاوس وایمار، مقصد مناسبی برای دانشجویان خارجی است. دانشگاه ارفورت آلمان در شهری به همین نام واقع شده است. این دانشگاه تنها مرکز آموزش عالی آلمان است که دانشکده‌ای برای علوم حکومتی دارد. همچنین کتابخانه دانشگاه ارفورت در میان محققان و پژوهشگران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.  دانشگاه فریدریش شیلر ینا نیز از دیگر دانشگاه‌های مطرح در تورینگن است. این دانشگاه نام شاعر آلمانی، فریدریش شیلر را بر خود دارد که از مدرسان آن بوده است. علاوه بر شیلر، برخی از تأثیرگذارترین اندیشمندان آلمانی مانند هگل، شلینگ و اشلگل نیز در دانشگاه ینا به تدریس پرداخته‌اند. از دیگر دانشگاه‌های مهم تورینگن، می‌توان به دانشگاه صنعتی ایلمناو اشاره کرد. شهرت دانشگاه ایلمناو به دلیل رشته‌های فنی و مهندسی آن است، مهندسی برق و مکانیک از رشته‌های شاخص این دانشگاه محسوب می‌شوند. دانشگاه‌های ایالت تورینگن از متقاضیان تحصیل در این ایالت، هیچ شهریه‌ای دریافت نمی‌کنند. اما چنانچه تحصیل دانشجویان ۴ ترم بیشتر از زمان تعیین شده طول بکشد، آنها مجبور می‌شوند که ۵۰۰ یورو شهریه برای هر ترم بپردازند.

راینلاند- فالتس

دانشگاه یوهانس گوتنبرگ ماینتس آلمان بی‌شک یکی از معروف‌ترین مراکز آموزشی در ایالت راینلاند-فالتس آلمان است. این دانشگاه به فرمان پاپ اعظم در سال ۱۴۷۶ میلادی بنیان‌گذاری شد و با چند بار وقفه در سال ۱۱۹۴۶ کار خود را مجدد آغاز کرد. دانشگاه گوتنبرگ به عنوان یکی از معتبرترین دانشگاه‌های آلمان به ویژه در رشته‌های علوم طبیعی و اقتصاد شناخته می‌شود. همچنین دانشگاه کایزرسلاوترن یکی دیگر از مراکز آموزشی مهم در ایالت راینالد-فالتس است. این دانشگاه در رشته‌های ریاضیات و علوم کامپیوتر مشهور است و یکی از بهترین دانشگاه‌های اروپا در رشته فناوری اطلاعات محسوب می‌شود. از دیگر مراکز آموزشی مهم در این ایالت می‌توان به دانشگاه کوبلنتس لانداو اشاره کرد. تحقیقات در این دانشگاه جایگاه ويژه‌ای دارد. مراکز آموزش عالی ایالت راینلاند-فالتس از دانشجویان برای تحصیل در هیچ یک از مقاطع شهریه‌ای دریافت نمی‌کنند، اما چنانچه تحصیل دانشجویی از مدت مجاز فراتر رود و یا فردی تصمیم بگیرد در رشته دیگری نیز به تحصیل بپردازد، باید هر ترم مبلغ ۶۵۰ یورو به دانشگاه پرداخت کند.

زارلاند

ایالت زارلاند در سال‌های اخیر مقصدی مناسب برای پژوهشگران حوزه‌های انفورماتیک، نرم‌افزار و هوش مصنوعی بوده است. در این سال‌ها، مؤسسات پژوهشی بزرگی چون ماکس-پلانک، لایبنیتس، و فراونهفر پیوسته شعبه‌های جدیدی در این ایالت تأسیس کرده‌اند. همچنین دانشگاه زارلاند در شهر زاربروکن یکی از دانشگاه‌های برتر آلمان است. این دانشگاه به‌ویژه در رشته‌های علوم رایانه، زبان‌شناسی رایانشی و علم مواد شهرت زیادی دارد. کارکنان این دانشگاه به دو زبان آلمانی و فرانسه مسلط هستند و از این رو دانشگاه زارلاند برای دانشجویانی که به فرانسه تلسط دارند نیز بسیار خوب است. در مراکز آموزش عالی زارلند، شهریه‌ای از دانشجویان دریافت نمی‌شود. اما چنانچه مدت تحصیل دانشجویان طولانی شود، آنها موظفند که مبلغ ۵۰۰ یورو در هر ترم به دانشگاه بپردازند.

زاکسن

نام دانشگاه فنی درسدن برای بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران آشناست. این دانشگاه که بزرگترین دانشگاه ایالت زاکسن محسوب می‌شود، از موسسات پیش‌رو آلمانی در زمینه فناوری به شمار می‌رود. دانشگاه فنی درسدن عضو انجمن موسسات فناوری آلمان است. این دانشگاه در شهر درسدن و بخش‌هایی از آن در اطراف این شهر واقع است. در حال حاضر ۱۲۶ رشته تحصیلی در این دانشگاه ارائه می‌شود. همچنین دانشگاه لایپزیگ، یکی دیگر از موسسات آموزش عالی مهم آلمان است که در ایالت زاکسن جای‌ دارد. از دانش‌آموختگان برجسته این دانشگاه می‌توان به یوهان ولفگانگ گوته، فریدریش نیچه و بسیاری از برندگان جایزه‌های جهانی به ویژه جایزه نوبل در زمینه‌های شیمی، فیزیک و ادبیات اشاره کرد. دانشگاه فنی کمنیتس سومین دانشگاه ایالت زاکس بعد از دانشگاه لایپزیگ و دانشگاه فنی درسدن محسوب می‌شود. جالب است بدانید که رشته‌های علوم فنی و طبیعی در این دانشگاه می‌توانند ارتباطات نزدیکی با علوم اجتماعی و انسانی داشته باشند و حتی با آنها ترکیب شوند. در این ایالت نیز شهریه‌ای از دانشجویان دریافت نمی‌شود. اما اگر دانشجویان از مدت مجاز تحصیل عبور کنند، باید شهریه بپردازند.

 زاکسن-آنهالت

ایالت زاکسن-آنهالت با وجود دو دانشگاه اتو فون گریک ماگدبورگ و مارتین لوتر هاله-ویتنبرگ مقصد مناسبی برای دانشجویان بین‌المللی است. دانشگاه اتو فون گریک ماگدبورگ در سال ۱۹۹۳ به نام اتو فون گریک، فیزیکدان آلمانی نامگذاری شد که در همین شهر مدفون است. دانشجویان این دانشگاه مقالات زیادی را در مجلات بین‌المللی منتشر کرده‌‌اند. همچنین دانشگاه مارتین لوتر هاله-ویتنبرگ، دانشگاهی پژوهش محور است که از ادغام دو دانشگاه واقع در شهرهای ویتنبرگ و هاله تشکیل شده است. پژوهشگران در این دانشگاه در حوزه‌های متنوعی از زیست‌شناسی تا علوم انسانی کار می‌کنند. شهریه در این ایالت تنها شامل حال دانشجویانی می‌شود که دوران تحصیل‌شان بیشتر از مدت پیش‌بینی شده طول بکشد. این دانشجویان برای تحصیل در هر ترم اضافه باید ۵۰۰ یورو بپردازند.

اشلسویگ-هولشتاین

دانشگاه کیل، قدیمی‌ترین، بزرگترین و معتبرترین دانشگاه ایالت اشلسویگ-هولشتاین محسوب می‌شود. این دانشگاه در سال ۱۶۶۵ تاسیس شد. در دانشگاه کیل، رشته‌های مرتبط با علوم ریاضی و طبیعی، کشاورزی و تغذیه، فنی و مهندسی، الهیات، بازرگانی، اقتصاد و علوم اجتماعی، پزشکی، هنر، علوم انسانی و حقوق وجود دارد. یکی دیگر از دانشگاه‌های مطرح در ایالت اشلسویگ-هولشتاین، دانشگاه لوبک است. تمرکز این دانشگاه بیشتر بر روی رشته‌های پزشکی و علوم کاربردی است و در سال‌های متمادی به عنوان یکی از دانشگاه‌های برتر آلمان در زمینه پزشکی شناخته شده است. همچنین دانشگاه فلنسبورگ یکی دیگر از دانشگاه‌های شناخته‌شده در ایالت اشلسویگ-هولشتاین است. در این دانشگاه، رشته‌های مرتبط با علوم انسانی، علوم طبیعی، هنر و مهندسی وجود دارد. برای تحصیل در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی ایالت شلسویگ هولشتاین شهریه‌‌ای از دانشجویان دریافت نمی‌شود.

مِکْلِنبورگ-فورپومِن

دانشگاه روستوک در ایالت مِکْلِنبورگ-فورپومِن قدمتی ۶۰۰ ساله دارد. این دانشگاه شرایط بسیار ویژه‌ای برای پژوهشگران حوزه‌های مختلف فراهم کرده است و به همین دلیل بسیاری از دانشجویان بین‌المللی برای ادامه تحصیل این مرکز آموزش عالی را انتخاب می‌کنند. دانشگاه گریس‌والد نیز که یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های اروپا است، در ایالت مِکْلِنبورگ-فورپومِن قرار دارد. این دانشگاه با ارائه مدرن‌ترین روش‌های تحصیلی و ایجاد فرصت‌های تحقیقاتی از مقاصد محبوب دانشجویان و پژوهشگران بین‌المللی محسوب می‌شود. پژوهش‌های علمی به ویژه در رشته‌های علوم پزشکی در این دانشگاه جایگاه ويژه‌ای دارد. از دیگر دانشگاه‌های مهم در ایالت مِکْلِنبورگ-فورپومِن می‌توان به دانشگاه ویسمار اشاره کرد. در این دانشگاه سه دانشکده مهندسی، طراحی و بازرگانی وجود دارد. در  ایالت مِکْلِنبورگ-فورپومِن، شهریه‌ای از دانشجویان در هیچ کدام از مقاطع تحصیلی دریافت نمی‌شود.

نوردراین-وستفالن

به گواه آمارها، ایالت نوردراین-وستفالن یکی از محبوب‌ترین مقاصد دانشجویان بین‌المللی در اروپا است. وجود مؤسسات تحقیقاتی و فناوری بیشمار در کنار دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها، یکی از بزرگ‌ترین محیط‌های آموزشی و پژوهشی اروپا را در ایالت نوردراین-وستفالن ایجاد کرده است. یکی از مراکز آموزشی شناخته‌شده در این ایالت، دانشگاه مونستر است. این دانشگاه از معروف‌ترین دانشگاه‌های جهان به شمار می‌آید. دانشگاه کلن، از دیگر دانشگاه‌های مهم در ایالت نوردراین-وستفالن است. در این دانشگاه امکان تحصیل در بیش از ۲۰۰ رشته‌ تحصیلی وجود دارد. همچنین دانشگاه دورتموند نیز در ایالت نوردراین-وستفالن قرار گرفته است. این دانشگاه در رشته‌های مهندسی و پژوهش‌های علمی مشهور است. دانشگاه دورتمند با مراکز آموزش عالی کشورهای آمریکا، چین و روسیه مشارکت علمی دارد. از مهم‌ترین دانشگاه‌های نوردراین-وستفالن می‌توان به دانشگاه دویسبورگ-اسن در قلب شهر روهر نیز اشاره کرد. این دانشگاه بودجه زیادی به امر تحقیقات اختصاص می‌دهد و با بیش از ۱۰۰ دانشگاه در سراسر جهان همکاری دارد. همچنین دانشگاه رور بوخوم  نیز در این ایالت قرار دارد. دوره‌های این دانشگاه عموما به زبان آلمانی هستند، اما برخی از رشته‌ها به زبان انگلیسی ارائه می‌شوند. علاوه بر این‌ها، دانشگاه هاینریش هاینه دوسلدورف یکی از موسسات آموزش عالی تازه‌تاسیس در ایالت نوردراین-وستفالن است. این دانشگاه در سال ۱۹۶۵ تاسیس شده و بسیاری از دوره‌های آن به زبان آلمانی است. یکی دیگر از دانشگاه‌های این ایالت، دانشگاه بیله‌فلد آلمان است. این دانشگاه جزء معدود دانشگاه‌هایی در سطح جهان است که تمامی دانشکده‌ها و رشته‌ها را زیر یک سقف جمع کرده است. علاوه‌بر مؤسسات علمی مذکور، موسسه ماکس پلانک، مرکز پژوهشی یولیش و موسسه فراون‌هوفر در این ایالت شعبه دارند. چندی پیش، دولت ایالتی نوردراین-وستفالن اعلام کرد که از دانشجویانی که از کشورهای غیرعضو در اتحادیه اروپا می‌آیند، شهریه نمی‌گیرد.

نیدرزاکسن

دانشگاه صنعتی برانشوایگ در ایالت نیدرزاکسن، یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های صنعتی در آلمان است. این دانشگاه یکی از مشهورترین و بزرگ‌ترین مراکز تحقیقات فناوری تراکتور و اتوبوس آلمان به شمار می‌آید. دانشگاه براونشوایگ در ابتدا برای رشته مکانیک سیالات تأسیس شد و سپس رشته‌هایی نظیر مهندسی عمران، مکانیک تراکتور و اقتصاد تولید در آن شکل گرفت. دانشگاه لایب‌نیتس هانوفر یکی از دانشگاه‌های بزرگ ایالت نیدرزاکسن و کشور آلمان است. این دانشگاه عضو انجمن موسسات فناوری آلمان است و از موسسات پیش‌رو آلمانی در زمینه فناوری به‌شمار می‌رود. در دانشگاه هانوفر بیش از ۱۸۰ رشته تحصیلی ارائه می‌شود. دانشگاه کارل فون اوسیتزکی اولدنبورگ، دیگر دانشگاه ایالت نیدرزاکسن محسوب می‌شود. این دانشگاه نام برنده جایزه صلح نوبل، کارل فون اوسیتزکی را بر خود دارد. همچنین دانشگاه گوتینگن در ایالت نیدرزاکسن در زمینه علوم انسانی، علوم پایه و پزشکی دارای اعتبار و شهرتی جهانی است. در سال ۲۰۰۷ دانشگاه گوتینگن توسط وزارت آموزش و پژوهش دولت فدرال آلمان به عنوان دانشگاه برتر آلمان انتخاب شد. همچنین در رده‌بندی معتبر جهانی در سال ۲۰۱۰ این دانشگاه عنوان بهترین دانشگاه آلمان و هشتمین دانشگاه برتر اروپا را از آن خود کرد. از دیگر ویژگی‌های دانشگاه گوتینگن می‌توان به کتابخانه آن اشاره کرد که با بیش از چهار میلیون جلد کتاب و مجله، از جمله مجهزترین کتابخانه‌های آلمان به حساب می‌آید. از دیگر دانشگاه‌های شناخته‌شده نیدرزاکسن می‌توان به دانشگاه فنی کلاوستال و دانشگاه هیلدس‌هایم اشاره کرد. دولت ایالت نیدرزاکسن چند سالی است که شهریه تحصیل در مراکز آموزش عالی را لغو کرده است.

هامبورگ

دانشگاه هامبورگ یکی از برجسته‌ترین دانشگاه‌های آلمان است که در سال ۱۹۱۹ تأسیس شده است. این دانشگاه بزرگترین مؤسسه تحقیقاتی و آموزشی در شمال آلمان محسوب می‌شود. در اکثر رتبه‌بندی‌های جهانی نام این دانشگاه در میان برترین مراکز آموزشی جهان قرار دارد. دانشجویان در موسسات آموزشی ایالت هامبورگ موظف به پرداخت شهریه نیستند.

هسن

دانشگاه گوته فرانکفورت با نام کامل دانشگاه یوهان ولفگانگ گوته فرانکفورت آم ماین یکی از بزرگترین و معتبرترین دانشگاه‌های ایالت هسن و همچنین کشور آلمان به شمار می‌آید. در این دانشگاه، دانشکده‌های حقوق، علوم اقتصاد، علوم پرورشی، علوم اجتماعی، روان‌شناسی، الهیات انجیل، الهیات کاتولیک، فلسفه و تاریخ، فیلولوژی، زمین‌شناسی، علوم رایانه و ریاضیات، فیزیک، زیست‌شیمی، شیمی و داروسازی، زیست‌شناسی، پزشکی و زبان‌شناسی و علوم فرهنگی وجود دارد. همچنین دانشگاه فنی دارمشتات نیز در ایالت هسن قرار دارد. این دانشگاه به خاطر دستاوردهایش در شاخه‌های مختلف علوم پایه و علوم مهندسی شهرت جهانی دارد. دانشگاه گیسن با نام رسمی دانشگاه یوستوس-لیبیش گیسن نیز در ایالت هسن قرار گرفته است. دانشگاه گیسن دارای رشته‌هایی در زمینه‌های هنری، علوم انسانی، کسب و کار، پزشکی، اقتصاد، حقوق، دندان‌پزشکی، علوم پایه، علوم اجتماعی، و دامپزشکی است. از دیگر دانشگاه‌های شناخته‌شده این ایالت می‌توان به دانشگاه‌های کاسل و ماربورگ اشاره کرد. در این ایالت در حال حاضر هیچ شهریه‌ای از دانشجویان مراکز آموزش عالی دولتی دریافت نمی‌شود.

کلن میزبان سمپوزیوم آموزش امامان در آلمان

منبع:سایت اسلامیک

شورای هماهنگی مسلمانان آلمان، هفته گذشته در کلن میزبان سمپوزیومی با عنوان “ آموزش امامان در آلمان” بود. در این سمپوزیوم، جوامع اسلامی آلمان، تجربیات خود را درباره آموزش و فرصت‌های تحصیلی امامان به اشتراک گذاشتند.

برهان کسیچی، رئیس شورای اسلامی آلمان و دکتر زکریا آلتوگ، سخنگوی شورای هماهنگی مسلمان در شروع برنامه، پیرامون مطالبات سیاستمداران آلمانی از آموزش امامان صحبت کردند. کسیچی در این باره گفت:«آموزش امامان در آلمان موضوعی مربوط به جوامع مذهبی است. دولت باید موضع بی‌طرفی خود را حفظ کند و مسلمانان را مانند سایر پیروان ادیان ببیند.» زکریا آلتونگ نیز به انتظارات غیرواقعی سیاستمداران آلمان اشاره کرد و گفت:«انتظارات آنها درباره آموزش امامان مساجد غیرواقعی است و با نیاز مسلمانان همخوانی ندارد. آنها خواسته‌ها و نیازهای مسلمانان و اعضای انجمن‌های اسلامی در آلمان را نادیده می‌گیرند.» پس از این سخنان، دکتر عبدالرحمان رایدگلد سخنرانی خود را با عنوان „امام در تاریخ اسلام” آغاز کرد. او گفت:« وظایف امامان در طول تاریخ تغییر کرده است. در شرایطی که مسلمانان در اقلیت قرار دارند، امامان مساجد به عنوان حامی و پشتیبان اعضای مساجد، وظایف بیشتری دارند.» پس از سخنان رایدگلد، نوبت به بخش دوم سمپوزیوم رسید. در این بخش، میزگردی با حضور امامان جوان و با تجریه در آلمان برگزار شد. آنها در این میزگرد درباره چالش‌ها و پتانسیل‌های امامان در مساجد به گفت‌وگو پرداختند. آحمه سامی از امامان فعال در شورای مرکزی مسلمانان مراکش در این باره گفت:« امروزه امامان جماعت وظایف زیادی بر عهده دارند.» مکیت بوزکورت امام ۲۸ ساله جامعه اسلامی ملی گوروش نیز در این باره گفت:« کسی که امامت مسجد را به عهده می‌گیرد، باید ۲۴ ساعته هوشیار باشد. در واقع امام بودن یک حرفه تمام وقت و ۲۴ ساعته است.» او با قدردانی از نسل اول امامان مساجد در آلمان گفت:« نسل اول امامان مساجد در آلمان کسانی هستند که ما را پرورش دادند. آنها برای ما بسیار ارزشمند و قابل احترامند.» ایوب کالیون، امام اتحادیه ترکی-اسلامی دیتیب با تایید صحبت‌های یوزکورت گفت:«دلیل اینکه خواستم امام مسجد باشم، این است که معلم و الگویی خوب و نمونه داشتم.» در بخش سوم سمپوزیوم نیز دکتر مد. گریت کلینک‌هامر درباره شرایط اجتماعی و وظایف جوامع به سخنرانی پرداخت. به گفته او جوامع اسلامی در آلمان به تنهایی نمی‌توانند از عهده آموزش امامان برآیند. به همین دلیل گروه‌های مختلف مسلمانان در این کشور باید با یکدیگر به گفت‌وگو بپردازند.» پس از این سخنرانی، میزگردی با حضور یک روحانی شاغل در زندان، یک روحانی مشغول به کار در بیمارستان و همچنین یک معلم امور دینی برگزار شد. فضلی آلتان، روحانی مسلمانی که در زندانی در برلین کار می‌کند، گفت:« امامان باید در حوزه مراقبت معنوی از زندانیان و بیماران نیز آموزش ببینند. در حال‌حاضر،  بیشتر زندان‌های آلمان در خارج از شهرها قرار دارند و امامان مساجد نمی‌توانند به طور تمام وقت در زندان‌‌ها کار کنند. علاوه بر این، بسیاری از امامان مساجد تمایلی به کار در زندان‌ها ندارند. بنابراین گروهی از امامان باید برای مراقبت معنوی در زندان‌ها آماده شوند.» علی کاک‌اوقلو معلم دینی در آلمان نیز گفت:« من در مساجد تنها با گروه کوچکی از مسلمانان در ارتباط بودم. در حالیکه در مدرسه می‌توانم روی طیف بیشتری از مسلمانان بگذارم. به نظر من، امامان باید از نظر تجربی و علمی برای کار در مدارس، زندان‌ها و بیمارستان‌ها نیز آماده شوند. همچنین در بخش آموزش امامان باید به تربیت معلمان دینی نیز توجه کنیم.» در پایان سمپوزیوم، پروفسور دکتر اشتفان موکل، وکیل و استاد دانشگاه کلن نیز به تشریح قوانین آلمان پرداخت. او گفت:« مسلمانان باید خودشان درباره سیستم آموزش روحانیون مسلمان تصمیم بگیرند. براساس قانون اساسی فدرال آلمان، تصمیم‌گیری درباره امور دینی به عهده جوامع مذهبی است و دولت نباید در چنین اموری دخالت کند.» او افزود:« تا سال ۲۰۱۰ پذیرش سازمان‌های اسلامی به عنوان جوامع مذهبی به خوبی پیش می‌رفت، اما پس از آن، این امر روند کندی پیدا کرد و حالا سازمان‌های اسلامی برای اینکه به عنوان یک جامع مذهبی پذیرفته شوند، با مشکلات زیادی روبرو هستند که باید برطرف شود.»

گشت و گذار در موزه تاریخ آلمان

منبع:سایت موزه تاریخ آلمان

بیش از ۳۰ سال از زمانی که هلموت کُهل، صدراعظم وقت آلمان، تأسیس موزه تاریخ آلمان را یک اولویت ملی و همچنین یک مسئله مهم برای اروپا عنوان کرد، می‌گذرد و حالا موزه تاریخ آلمان در قلب شهر برلین، یکی از مهم‌ترین و پربازدیدترین موزه‌های پایتخت به شمار می‌آید. 

این موزه‌ جالب و دیدنی در تاریخ ۲۸ اکتبر سال ۱۹۸۷ میلادی و در ۷۵۰امین سالگرد تأسیس شهر برلین، تاسیس و در طی سال‌های متمادی، اشیا، اسناد و مدارک تاریخی بسیاری به این موزه منتقل شد. براساس اطلاعاتی که بر روی سایت موزه قرار گرفته است؛ در حال حاضر ۹۰۰ هزار شی تاریخی در این موزه در معرض نمایش عمومی قرار گرفته است. همچنین بخش زیادی از این اشیا در بانک اطلاعاتی موزه به صورت آنلاین موجود است و پژوهشگران و دانشجویان می‌توانند از اطلاعات آن به راحتی استفاده کنند. ساختمان موزه که توسط آی.ام.پی، از برجسته‌ترین معماران سده ۲۰ میلادی طراحی شده، از دو بخش ساحتمان اصلی و همچنین سالن نمایشگاه تشکیل شده است. در ساختمان اصلی، بخشی با عنوان “تاریخ آلمان از قرون وسطی تا سقوط دیوار برلین” وجود دارد که با نمایش ۷ هزار شی تاریخی، تاریخ آلمان را به صورت مختصر به بازدیدکنندگان نشان می‌دهد. بخش نمایشگاهی نیز به صورت موقت به نمایش وقایع سازنده تاریخی، دوره‌ها و تحولات اجتماعی اختصاص می‌یابد. هدف از تاسیس این موزه، آشنایی جهانیان و نسل جدید ژرمن‌ها با تاریخ آلمان است. از این رو، راهنمایان موزه سعی می‌کنند با توضیحات مفصل، بازدیدکنندگان را با فضای تاریخی آلمان آشنا کنند. همچنین برپایی کارگاه‌های آموزشی برای گروه‌های سنی مختلف و برگزاری مراسم سخنرانی و کنفرانس برای متخصصان و علاقه‌مندان به تاریخ از دیگر کارهایی است که در این موزه انجام می‌شود. همچنین در سالن نمایشگاه، فیلم‌هایی درباره تاریخ آلمان به نمایش گذاشته می‌شود. علاوه بر این‌ها، در این موزه کتابخانه‌ای غنی از نسخه‌های خطی و کتاب‌های تاریخی قدیمی وجود دارد. گزارش سایت موزه نشان می‌دهد که در حال حاضر در حدود ۵۰۰ هزار نسخه از آثار تاریخی آلمان و اروپا، تصاویر ثبت‌شده توسط عکاسان معروف و همچنین مستندات تاریخی در کتابخانه این موزه وجود دارد.

نمایندگان جوامع غیرمسیحی به عنوان معلمان دینی در مدارس هامبورگ فعالیت می‌کنند

منبع: شبکه رادیو و تلویزیون شمال آلمان

نمایندگان جوامع غیرمسیحی می‌توانند به عنوان معلمان دینی در مدارس هامبورگ مشغول به کار شوند. این در حالی است که پیش از این، آموزش مذهبی در ایالت هامبورگ تنها بر عهده نمایندگان کلیسای پروتستان بود.

هامبورگ اولین ایالت آلمان خواهد بود که در مدارس آن، آموزش مذهبی توسط نمایندگان گروه‌های مختلف مذهبی انجام می‌شود. همه گروه‌های مذهبی می‌توانند، معلمان دینی خود را برای آموزش مذهبی در مدارس معرفی کنند و شرایط برای پذیرش اعضای کلیسای پروتستان، جامعه یهودی، سه انجمن اسلامی و جامعه علوی، یکسان است. این در حالی است که در سایر ایالت‌ها، گروه‌ها و سازمان‌های مذهبی به صورت جداگانه محتوای دروس دینی دانش‌آموزان خود را تهیه می‌کنند. با این وجود، چندین دهه است که مسئولان کلیسای انجیلی، مسئول تهیه محتوای کلاس‌های دینی برای پیروان همه ادیان و فرقه‌ها در مدارس دولتی هامبورگ هستند و دانش‌آموزان همه فرقه‌ها و مذاهب تحت آموزش مشترک قرار دارند. تیس رابه، سناتور ایالت هامبورگ که در امور آموزشی فعال است، در این باره گفت:« اینکه نمایندگان همه جوامع مذهبی بتوانند در تهیه محتوای آموزش دینی شرکت کنند و نمایندگان خود را برای آموزش به مدارس بفرستند، ایده‌ای شگفت‌انگیز است.» پیش از این مدلی مشابه در یکی از مدارس منطقه آلتونا در هامبورگ اجرا شده که به گفته مسئولان مدرسه موفق بوده است. در این مدرسه، مدت‌هاست که آموزش دینی برعهده معلمان یهودی، مسلمان و علوی است و آنها توانسته‌اند با دانش‌آموزان همه گروه‌های مذهبی و فرقه‌ها ارتباط خوبی برقرار کنند. این موفقیت، مسئولان آموزشی ایالت هامبورگ را مصمم کرده است تا این مدل آموزشی را در همه مدارس هامبورگ اجرا کنند.

(انعکاس این خبر به منزله تایید یا رد آن توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلمان نیست.)

خشونت‌خانگی، جان ۱۲۲ زن آلمانی را گرفت

منبع: نشریه فوکوس

گزارش جدید پلیس جنایی آلمان نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۸، ۱۲۲ زن به دلیل خشونت خانگی جان خود را از دست داده‌اند. این آماری است که وزیرخانواده آلمان را نگران کرده است.

فرانسیسکا گیفی، وزیر خانواده آلمان در روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان، با استناد به گزارش جدید پلیس جنایی آلمان گفت:« ۱۲ میلیون زن در آلمان حداقل یک‌بار در طول زندگی خود، خشونت خانگی را تجربه کرده‌اند.»گیفی افزود:« آمار جدید خشونت علیه زنان در آلمان، همه ما را تحت تأثیر قرار داده است. گزارش جدید دفتر پلیس جنایی فدرال نشان می‌دهد که این خشونت در همه طبقات اجتماعی و گروه‌های سنی رخ می‌دهد. ممکن است در اطراف همه ما، زن‌هایی وجود داشته باشند که خشونت خانگی را تجربه کنند. آنها می‌توانند دوست، همکار، همسایه یا خواهر ما باشند.» براساس گزارش پلیس جنایی آلمان، ۱۴۰۷۵۵ نفر در سال ۲۰۱۸، خشونت خانگی را تجربه کرده‌اند که در این میان، ۸۱.۳ درصد از آنها زن بوده‌اند. وزیر خانواده آلمان معتقد است که افزایش آمارهای خشونت خانگی به دلیل شکایت بیشتر افراد و بازگو کردن موارد خشونت است. این خشونت‌ها به گفته او شامل ضرب و شتم و حتی مرگ افراد می‌شود. گیفی، آمار دفتر پلیس جنایی آلمان را خطرناک توصیف کرد و گفت:«این آمارها نشان می‌دهد ۱۲۲ زن آلمانی در سال ۲۰۱۸ میلادی از سوی همسر و شریک زندگی کنونی و یا پیشین خود به قتل رسیده‌اند. هر روز، شاهد خشونت علیه زنان در جامعه آلمان هستیم و هر سه روز، یک نفر جان خود را از دست می‌دهد.» به گفته او، در سال‌های اخیر، سازمان‌ها و انجمن‌های حمایت از زنان تلاش کرده‌اند تا از زنان آسیب‌دیده حمایت کنند:« در حال‌حاضر ۱۳ سازمان برای کمک و خدمات مشاوره‌ای به آسیب‌دیدگان خشونت‌‌خانگی راه‌اندازی شده‌اند.» او همچنین درباره طرح راه‌اندازی خانه‌های امن و مراکز مشاور در آلمان گفت:«در حال‌حاضر ۳۵۰ خانه امن در سراسر آلمان وجود دارد که آماده پذیرش ۷ هزار زن آسیب‌دیده هستند، اما این تعداد کافی نیست. ما باید پناهگاه‌هایی برای ۲۰ هزار زن دیگر مهیا کنیم. به همین دلیل وزارت خانواده فدرال قصد دارد تا ظرف چهار سال آینده، مبلغ ۱۲۰ میلیون یورو را به ساخت خانه‌های امن و مراکز مشاور بیشتر اختصاص دهد.»

(انعکاس این خبر به منزله تایید یا رد آن توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلمان نیست.)

hidden content

تازه های نشر در آلمان

مسیح در شب قدر

منبع: انتشارات اسلامیکا

سال انتشار: ۲۰۱۹

تعداد صفحات: ۳۵۱

ISBN 978-3-946179-24-5

سال‌هاست که مقام معظم رهبری با حضور در منازل شهدای ارمنی و آشوری با خانواده‌های آنها دیدار می‌کنند. کتاب “مسیح در شب قدر”، مشروح دیدار صمیمی رهبر معظم انقلاب با خانواده‌های شهدای مسیحی است که در فاصله سال‌های ۱۹۸۴ تا ۲۰۱۵ انجام شده است. این کتاب به مناسبت ایام کرسیمس و در آستانه سال 2020 توسط انتشارات اسلامیکا و رایزنی فرهنگی در برلین به زبان آلمانی در دست انتشار است. این کتاب، از یک سو، روایت شاهدان عینی از برخورد صمیمی و مثال‌زدنی رهبر معظم انقلاب و همدلی ایشان با خانواده‌های شهدای جنگ تحمیلی است و از سوی دیگر، بیانگر انسانیت و وطن‌دوستی مسیحیان ایرانی است که در برهه‌‌ای حساس، برای کشور خود جان‌شان را فدا کرده‌اند.

«هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است.»

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com . info@irankultur.com